Koronovirüs İle Hayatımıza Giren Yeni̇ Cilt Problemimiz: Maskne!


Tüm dünyanın COVID-19 salgınına karşı verdiği mücadelede, hem kendimizi hem de çevremizdekileri korumak adına “maske takmak” günlük hayatın yeni bir parçası haline geldi. Fakat sürekli maske takmak beraberinde de hepimizi zorlayan yeni cilt sorunlarına sebep oldu. Maske kaynaklı akneler! Ya da bilinen diğer adıyla; “Maskne”.

Peki Nedir Bu Maskne?

Maskne, maskenizi takarken ciltteki terin, cilt yağlarının ve bakterilerin hapsolması sonucu ortaya çıkan yaygın bir akne problemidir. Maskeler, cildin koruyucu bariyerine fiziksel olarak sürtünmeyle veya sivilceye neden olabilecek nemi hapsederek cilt tahrişine sebep olur. Bu akneler diğer akne türlerinden (örneğin hormonal olan, regl döneminizde ortaya çıkan akneler gibi) farklıdır. Çünkü yalnızca maskenin cilde oturduğu bölgelerde görülür.

Sağlıklı bir cilt florasında, normal miktarda bakteri ve maya vardır. Ancak maske kaynaklı, aşırı ter ve nem nedeniyle gözenekler tıkandığında, bu organizmalar aşırı büyür ve çoğalır. Sonuç olarak da sivilce veya akne kistlerine yol açar.

Havaların Soğumasıyla “Maske” Problemimizde Azalır Mı?

Yaz aylarında sıcak ve nemli hava sebebiyle maske, sivilce problemimizi oldukça arttırmıştı. Maske altındaki solunan ter, yağ ve nem gözeneklerimizi tıkarken ayrıca nemli cilde temas eden maskenin sürtünmesi ve aşınması da cilt bariyerimizin oldukça bozulmasına sebep oldu.

Havaların soğumaya başlamasıyla hepimizin aklında yer eden “maske problemimiz de acaba azalacak mı?” sorusuna, maalesef cevabımız hayır olacak. Çünkü soğuk, kuru, kış havası maskne sorununu ortadan kaldırmayacak. Sadece farklı sorunlara sebep olacak. Maske takmak kışın normalden daha kuru olan cildimizde sürtünme kaynaklı cilt bariyerinde yoğun tahrişlere sebep olup, cildin doğal koruyucu mekanizmasını tahribata uğratıp, aknelerin gelişmesi için zemin hazırlayacaktır. Ayrıca cilt kuruluğu kaynaklı yer yer egzama problemlerine de sebep olabilir.

Peki Maskne’yi Önleyebilir Miyiz?

Maske takacağımız günlerin uzun olacağını varsayarsak maske aknesini yönetmek tek seferlik bir anlaşma olmayacaktır. Cildimizi temiz ve sağlıklı tutmak için hem tedavi hem de sürekli önleme alışkanlıklarımızı geliştirmemiz gerekecektir. Ve maske ile ilgili akne sadece genel olarak akneye daha yatkın olanları etkilemediği için dermatologların, herkesin maske takma hijyeni uygulamalarına uymaları gerektiğini tavsiye ettiğini söyleyebiliriz.

    1) İlk adım, cildinizin (ve sizin) nefes almasına izin verirken başkalarını ve kendinizi koronavirüsün yayılmasından koruyan uygun bir maske seçmektir. Bunun için maske yüzünüze sıkıca ama rahat bir şekilde oturmalı ve hem ağzınızı hem de burnunuzu örtmelidir. Bu maskelerin pamuk olmasına özen göstermeli, sentetik malzemeli maskelerin cildinize vereceği zararın daha fazla olacağını unutmamalısınız!

    2) Makyajınızı olabildiğince komedojenik olmayan, yağsız makyaj ürünleriyle yapmalısınız. Bu ürünleri olabildiğince az ve basit tutmaya özen göstermelisiniz. Ağır fondötenler ve yoğun bb kremler gözeneklerinizin maskeyle birlikte daha çabuk tıkanmasına sebep olacaktır.

    3) Cilt bakımınızı bu süreçte olabildiğince basit tutmalısınız; yıkama, nemlendirme ve koruma. Haftada bir olmak üzere de ölü derilerinizden kurtulmak için cildinizi nazikçe eksfoliye edici bir peeling ihtiyacınızı karşılayacaktır. Cilt bakımınızdaki ürünlerinde komedojenik olmayan, yağsız ürünler olmasına özen göstermelisiniz. Maskenizi taktığınız uzun bir günün ardından, biriken tüm kiri, yağı temizlemek amacıyla yüzünüzü yıkamak için salisilik asitli nazik bir temizleyici kullanabilirsiniz. Salisilik asit mükemmel bir gözenek temizleyici bileşen olup deri yüzeyini nazikçe soyar ve gözeneklere nüfuz ederek fazla sebumu giderir. Salisilik asit gözeneklerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olur ve halihazırda oluşmuş olan tıkanıklıkları da giderir. Yıkama sonrası cildinizi mutlaka nemlendirmelisiniz. Çünkü nemlendirme, sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca nemlendiricinizin nemi cildinize hapsetmeye yardımcı olan seramid, hyaluronik asit gibi güçlü içeriklerden oluşmasına özen gösterin.

    4) Bu süreçte cilt sağlığımızı korumak ve cilt bariyerimizi daha hızlı onarmak için mutlaka profesyonel bir yardım almalıyız. İki ayda bir olarak yaptırdığımız medikal cilt bakımımızı ayda bire düşürmeliyiz. Uzman estetisyeninizin cildinizin ihtiyacına göre size uygulayacağı protokolle ve size tavsiye edeceği ev devam ürünleriyle cildiniz çok daha hızlı bir şekilde maskne problemine cevap verecektir. Bu süreçte lütfen doktorunuzun ve uzman estetisyeninizin önerdiği ürünler ile cilt bakımınızı yapın.

Peki Maske Taktığımız Bu Süreçte, Basit Bir Cilt Bakımı Rutini İçin Neler kullanabiliriz?

Bu süreçte bahsettiğimiz gibi komedojenik olmayan, içeriği ile cildimize ağır gelmeyecek basit bir cilt bakım rutini oluşturmak oldukça önemli. Sizinle hem içeriği hem de etkinliği yüksek cilt bakım ürün önerilerimiz şu şekildedir:

Yıkama: Medik8 - Surface Radiance Cleanse

Medik8'in en çok satan temizleyicisi Surface Radiance Cleanse yumuşak ve parlak bir cilt ortaya çıkarmak için cildi nazikçe yeniler ve arındırır. Bu canlandırıcı günlük temizleyici mandelik , laktik ve salisilik asidin bir AHA / BHA eksfoliyasyon kompleksinin yanı sıra herhangi bir acı veya kuruluk olmadan derin temizlik ve gözenek arındırma için gliserin içerir.

Nemlendirme: Medik8 - Refining Moisturiser

Arındırıcı Nemlendirici, cildinizi kusursuz bir şekilde pürüzsüz, mat ve besleyici bir şekilde bırakması için genişlemiş gözenekleri rafine eden ve cildi yeniden şekillendiren cildi mükemmelleştiren bir gündüz kremidir. Güçlü gözenek sıkılaştırma ve sebum kontrol özellikleri ile tanınan cilt dengeleyici bir botanik olan kırmızı yoncanın gücünü kullanır.

Koruma: Genosys - MSC SPF40 PA Multi Sun Cream

Ciltle bütünleşen yağsız ve pürüzsüz yapısı ( UVA-UVB ) ışınlarına karşı cildi korurken, içeriğindeki Palmitoyl pentapetit 4 ve botanik kök hücre kompleksi zarar görmüş cildi yeniler.Tüm medikal işlemlerde sonra (roller, peeling, lazer vb.) kullanılabilir. Paraben, alkol içermez.

Kil Maskesi: Medik8 - Natural Clay Mask

Bentonit ve kaolin killerinin arındırıcı enerjisi ile zenginleştirilen bu arındırıcı yüz maskesi, cildi nazikçe arındırarak parlak bir ten rengine dönüştürür. Derine oturan yabancı maddeler anında giderilir, cildin doğal yağları tekrar dengeye getirilir ve gözenekler inkar edilemez bir şekilde arınır. Ciltte akne oluşumuna engel olmaya yardımcı olurken duyuları şımartmak için mükemmeldir.

Cilt sağlığınız için cilt bakım rutininizi her zaman basit ve etkili ürünler ile devam ettirin. Ve lütfen unutmayın, amacınız mükemmel bir cilt değil, sağlıklı bir cilt olsun! Sevgiler :)

Yorumlarınızı Çok Önemsiyoruz!

Yorumlarınız Hizmet Kalitemizi Geliştirmemiz Adına Çok Önemli, Ayırdığınız Zaman İçin Çok Teşekkür Ederiz.